Autosector: de kortste communicatieroute van A naar B

Een opvallende trend op auto- en technologiebeurzen zijn de woorden ‘zelfrijdend’ en ‘connectiviteit’. Je kan er dus niet meer om heen: je auto verandert in een mobiele computer. Ook communicatieprofessionals in de automotive-sector moeten zich meer richten op connectiviteit; namelijk hoe krijg je je boodschap bij het juiste publiek.

Het bereiken van de juiste doelgroep met specifiek autonieuws kan met verschillende communicatiemiddelen. Al sinds Henry Ford blijkt dat reclame van al deze middelen de grootste impact heeft. Dit is echter ook het duurste middel. Bovendien zijn dit de woorden van de autofabrikant zelf. Het meest invloedrijk echter zijn de woorden van autojournalisten. Van bekende autofanaten als Jeremy Clarkson en Jay Leno tot de lokale autojournalist – ze hebben stuk voor stuk een belangrijke rol in het overbrengen van merk- en producteigenschappen en -waarden. Het zijn hun meningen die wereldwijd de toon zetten.

Zoals hierboven is het jarenlang geweest. Maar er is iets fundamenteels veranderd. De bezorgers van boodschappen rond automerken en nieuwe productfeatures moeten dit ook inzien. Dezelfde revolutie die zorgt voor de ‘connected’ auto leidt nu ook tot de ‘connected’ consument. Razendsnel vinden consumenten de gewenste informatie via pc of smartphone. In deze gefragmenteerde wereld is het veel lastiger om een betrouwbare bron te vinden. De diehards zoeken naar de mening van de gevestigde orde, maar voor veel anderen is elke mening er één die telt.

Druk
Hoe gaan de communicatieafdelingen van merkleveranciers en -dealers om met deze nieuwe wereld? Voor hen is de productlancering nog steeds het belangrijkst. Journalisten de wereld over laten vliegen naar een exotische bestemming om te rijden in de nieuwste wagens, werkt nog steeds. Dit is alleen wel duur. Helemaal nu modelintroducties elkaar steeds sneller opvolgen. Die maken dit alleen maar erger en zetten een nog grotere druk op lanceringevents.

Tegelijkertijd vragen dealers en fabrikanten en hun communicatieprofessionals zich af wie ze meenemen naar zo’n exotische bestemming. Met een veelheid aan autoblogs, moet je dan nog steeds bij de traditionele papieren autobladen zijn? Het is een complexe denkoefening, met een nieuwe generatie bestuurders en kopers voor wie een tweet misschien wel belangrijker is dan een zorgvuldig uitgevoerd autotestverslag van vijf pagina’s in een autoblad. Een uitdaging die de komende jaren zal blijven.

Eng
Moeten de fabrikant en de merkdealer nu een stap voorwaarts doen en modellen voor journalisten dicht bij huis beschikbaar stellen? Dit is misschien een enge gedachte voor de pr-afdelingen van de merkleveranciers, maar er zijn weinig alternatieven. Onlangs was er een motorshow in China waar de politie in actie moest komen om duizenden ‘journalisten’ in bedwang te houden. Dit kun je zien als een voorteken. Door social media-kanalen als blogs, Twitter en Facebook gaan er ongetwijfeld meer meningen en meer tests komen, maar dit verheldert de boodschap voor de consument niet per se.

 

Verbinden
De automotive-sector groeit steeds meer toe naar een nieuw model. Een waarbij het belang van zenden wordt overvleugeld door verbinding zoeken via de juiste kanalen. Er zal altijd een groep van ‘opper’-autojournalisten blijven bestaan voor wie geen reisbestemming exotische genoeg is en geen tijd van de chief executives te kostbaar. Maar er ontstaat ook een veel grotere groep experts die veel toegankelijker is en tegen lagere kosten.

Daarom een krachtige oproep aan de communicatieprofessionals van de autoconstructeurs. Laat niet alleen auto’s communiceren, maar communiceer met alle kanalen om de juiste boodschap bij de juiste doelgroep te brengen. We helpen u er graag bij om de juiste mix te vinden!

 

apr global