Lees deze blog… maar niet in de auto!

Tot enkele jaren geleden was bellen en een sms’je tikken zowat het enige wat je kon doen met de gsm achter het stuur. Sinds de komst van de smartphone is dit gedrag veranderd.  Je e-mails bekijken en beantwoorden, de nieuwste foto’s van je vrienden op Facebook liken, een tweet sturen over hoe je je ergert aan het gedrag van andere weggebruikers – het gebeurt allemaal in de auto. En dat leidt natuurlijk veel meer en ook langer de aandacht af. Tijd voor een stevige campagne.

Zo maakte regisseur Werner Herzog eerder dit jaar de Amerikaanse documentaire ‘From One Second To The Next‘ over het gevaar van sms’en tijdens het autorijden. Amerikaanse families en daders vertellen in de documentaire over het leed dat zulk rijgedrag veroorzaakt. Aangrijpend. Zo was er ook op de commerciële zender VTM een reportage over de Belg die zijn smartphone niet kan missen in de auto. Daarin werd een aantal smartphone-verslaafden achter het stuur gevolgd. Hoe dit hun rijgedrag beïnvloedt, kan je al wel raden. Ook in Nederland werd een campagne gelanceerd tegen Whatsappen achter het stuur onder het motto: ‘houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone’. De automobilist wordt dus steeds meer  – en terecht – met de neus op de feiten geduwd.

Bewustwording
En dergelijke bewustwordingscampagnes zijn nodig. Want bestuurders die hun smartphone gebruiken tijdens het rijden, lopen tot twintig keer meer risico op een ongeval dan automobilisten die dat niet doen, aldus verkeersspecialisten. Een toevallig onderzoek enkele jaren geleden in de Verenigde Arabische Emiraten bevestigt dat cijfer. Toen het –destijds populaire – netwerk voor BlackBerry-smartphones uitviel, liep het aantal auto-ongevallen drastisch terug met twintig procent.

Ook ondergetekende betrapt zichzelf er af en toe op snel e-mails te bekijken en/of te beantwoorden als hij in de file staat of voor een rood licht. En ook jij zal wellicht moeten herkennen dat je al wel eens een paar seconden totaal niet meer wist en zag wat er voor je gebeurde. Auto’s worden steeds veiliger gemaakt en dus denken de chauffeurs in een veilige cocon te zitten waarin hen niets kan overkomen. Dat kan best zijn, maar niet iedereen heeft dat gevoel en bovendien zijn er ook nog de andere (zwakke) weggebruikers.

Sms-zone
Ondertussen zijn er wereldwijd heel wat initiatieven, die zeker wat extra pr-aandacht kunnen gebruiken om andere landen op ideeën te brengen. Zo komt de staat New York met een nieuwigheid om verkeersongevallen te voorkomen: sms-zones, of vluchtstroken, langs de snelwegen. En hoe tegenstrijdig het ook mag zijn, de meeste verzekeringsmaatschappijen en hulpdiensten hebben apps om meteen je ongeval te melden. Andere verzekeringsmaatschappijen denken meer aan preventieve maatregelen. Zij hebben apps gelanceerd die automatisch de meest aandacht afleidende apps uitschakelen zodra je auto sneller rijdt dan twintig kilometer per uur. Ik ben alvast gewonnen voor het laatste idee. Mocht er in de Benelux een verzekeringsmaatschappij zo’n app lanceren, dan mogen ze ons zeker benaderen. We helpen ze graag bij hun bewustmakingscampagne.


apr global